ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Възпаление на хранопровода (Езофагит)

Възпаление на хранопровода (Езофагит)

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Езофагит
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Хранопроводът е кух орган от храносмилатената система, който осъществява връзката между гълтача и стомаха. Дължината му е около 24 см. Връзката между хранопровда и стомаха е наречена гастроезофагеална връзка, а непосредствено преди нея се намира долният езофагеален сфинктер.

Предназначението на този сфинктер е да не допуска да се връща стомашно съдържание в хранопровода. При редица болестни състояния езофагеалният сфинктер не е в състояние да изпълнява функцията си. Едно такова състояние е възпалението на хранопровда (езофагит).

Езофагитът е болестно състояние, което представлява възпаление на лигавицата на хранопровода. Благодарение на хранопровода се осъществява преминаването на храната от гърлото към стомаха, поради което възпалението може да причини сериозни проблеми с преглъщането и дори язви на хранопровода. Възпалението на хранопровода може да протече остро или да се хронифицира.

Причини за възпаление на хранопровода

Две са основните групи причинители на възпаление на хранопровода – инфекциозни причинители и други. Към инфекциозни влизат гъбични и вирусни инфекции, както и бактериални инфекции.

Другите причини за възпаление могат да са болест на Крон, злоупотреба с алкохолни напитки, физически наранявания, химически наранявания от киселинни и алкални разтвори (при опит за самоубийство). Най-честата причина обаче е гастроезофагеалната рефлуксна болест.

Видове възпаление на хранопровода

Основно езофагитът се разделя на специфичен и рефлуксен (пептичен). Рефлуксният езофагит е възпаление, което е предизвикано от рефлукс (връщане) на стомашно съдържание обратно в хранопровода. Предпоставка за подобно състояние са често повръщане (заради гастрит, язва или други болестни състояния). Стомашният сок, който се връща, съдържа пепсин и солна киселина и това са главните причинители на възпалението.

Възпаление на хранопровода

Специфичният езофагит най-често се появява при бронхо-белодробна туберкулоза и затова е познат и като туберкулозен езофагит. Заболяването е много сериозно, защото могат да се получат язви или дори туморни разраствания.

Познат е и кандидозен езофагит. Той се получава най-вече след дълго лечение с антибиотични средства, при хора с компрометирана имунна система, както и при диабетици. Съществува и т.нар. еозфинофилен гастрит, който представлява алергично възпаление на хранопровода и се среща по-рядко.

Симптоми при възпаление на хранопровода

Възпалението на хранопровода често протича безсимптомно. Ако не е много силно, човекът може да усети дискомфорт по време на хранене. По тежките форми се характеризират със силна болка и парене. Възможно е болката да достигне дори до врата или гърба.

Възможно е да се наблюдават повишено слюноотделяне, разстройство, а в по-сериозните случаи болният може да повръща кръв. Симптомите не трябва да бъдат пренебрегвани, а консултацията с лекар е задължителна.

Сред най-разпространените общи признаци на езофагита са кашлицата, трудно и болезнено преглъщане, гадене и повръщане, киселини и оригване, намаление или пълна липса на апетит.

Диагностициране на възпаление на хранопровода

Гастроскопия

За диагностицирането на възпалението на хранопровода се вземат предвид клиничните прояви, както и наличието на предразполагащи болестни състояния. Важна диагностична стойност имат хистологичното изследваниe и биопсията.

Лечение на възпаление на хранопровода

Веднага след поставянето на диагнозата се предриема и адекватно лечение. Лечението трябва да бъде комплексно, коетo означава да е насочено както към местните, така и към общите причини за възникване на възпалението. За да се ограничи разрастването на фиброзна тъкан, се назначават глюкокортикоиди, но пък така се увеличава сериозната опасност от пробиване на хранопровода. Поради тази опасност лечение се извършва в специализирани отделения под наблюдението на специалисти.

Когато се установи пептичен езофагит, основните лечебни методи са насочени към премахването на рефлукса – стомахът не бива да се натоварва, в никакъв случай да не се ляга с пълен стомах.

Лечението на различните видове възпаление на хранопровода е различно, но все пак има някои неща, които всеки може да направи, за да облекчи състоянието си. Хубаво е да се избягват храни, влошаващи рефлукса – цитруси, пикантни храни, домати, кофеин и алкохол. Ако страдате от наднормено тегло, задължително трябва да се предприемат мерки за нормализирането му. Пушачите трябва да избягват цигарите, защото те допълнително влошават състоянието.

Прогнозата за лечението на езофагит е благоприятна, но е задължително проблемът да бъде открит навреме и да се лекува с най-подходящите средства, за да се избегнат последващи усложнения.

Диета при възпаление на хранопровода

Освен назначеното медикаментозно лечение е хубаво и да се премине към по-щадяща хранителна диета. Залага се на кашаво-течните храни, различни зеленчукови и плодови пюрета. Хубаво е да се приемат повече течности – без газирано, кафе и алкохол. Пикантни и твърди храни трябва да се избягват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати