Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Най-добрият тиквеникНай-добрият тиквеник
14
Този злополучен завършек на всеки тиквеник въобще не беше по вкуса на баба ми Цветана, която по отношение на кулинария беше перфекционист и измисли решение на проблема....
Най-добрият щруделНай-добрият щрудел
1
Фурната се загрява на 200 градуса. Когато вкараме тавата да се пече - намаляваме на 180 градуса. Когато цветът на корите започне да става леко оранжев - намаляваме фурната на 160 градуса и печем до готовност. 10....
Картофено пюре Кой изяде сиренцетоКартофено пюре Кой изяде сиренцето
6
Пюрето се прави във формата на пита сирене с помощта на купички. Изрязва се един триъгълник от "питата" и останалата част леко се натиска на места с пръст....
Бански КукуриниБански Кукурини
На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него разточваме тънка кора....
Бански чомлекБански чомлек
4
Залейте с виното, добавете червения и черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Може да долеете и малко топла вода. Сложете капака на гърнето и го пъхнете във фурната да се пече за 4 часа на 170-180 градуса....
Бански суджукБански суджук
2
Месото се нарязва на парчета и се смила едро през месомелачка - на приставка с 3 дупки. Празът се нарязва на много ситно и се слага в смляната смес. Слагат се и подправките и всичко се разбърква много добре....
Бански старецБански старец
6
Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място. Поднася се нарязано на филийки....
Бански суджукБански суджук
Напълнените черва се връзват с канап и се очакват на сухо и проветриво място. Когато е още суров, суджукът се пече на скара или фурна. Поднася се с червено вино....
Бански зелникБански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници: 1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца. 2....
Бански старецБански старец
6
Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място. Поднася се нарязано на филийки....
Чомлек по банскиЧомлек по бански
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто и го сложете да ври за 6 часа на тих огън....
Попарник по банскиПопарник по бански
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина еднакви по големина топки. Намажете с масло и мас всяка топка и разточете на кръгче....
Сирене по банскиСирене по бански
Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути....
Сарми по банскиСарми по бански
3
След това се слага да се пече в умерена фурна за около 3 часа, като капакът на тенджерата се закрепя с тесто. Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
Бабек по банскиБабек по бански
Оставете за 1 месец така и обръщайте от време на време. След това изплакнете със студена вода, поръсете с дървена пепел и окачете на проветриво място. След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Старец по банскиСтарец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Кървавица по банскиКървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Капама по банскиКапама по бански
6
Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката. Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу....
Капама по банскиКапама по бански
6
Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката. Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу....
Бански чомлек с пилешкоБански чомлек с пилешко
Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата....
Катино мезе по банскиКатино мезе по бански
Оставяме да къкри на среден огън десетина минутки. Пехвърляме ястието в глинен съд и печем на 170 градуса за 35 - 40 минути....
Традиционно сирене по банскиТрадиционно сирене по бански
Отново се поставя капакът и печеното сирене се държи на огъня, докато повърхността му пожълтее. Сиренето по бански се поръсва се с черен пипер и се поднася....
Агнешко печено по банскиАгнешко печено по бански
Оставя се да къкри на бавен огън до пълното омекване на месото....
Сиренена каша по БанскиСиренена каша по Бански
Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло. Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте с яйцата, разбити с 1 ч.ч. вода....
Печен Джолан по БанскиПечен Джолан по Бански
Свинският джолан се пече на 190-200 градуса до готовност, докато омекнат картофите и месото стане златистокафяво....