Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бански КукуриниБански Кукурини
На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него разточваме тънка кора....
Бански чомлекБански чомлек
4
Залейте с виното, добавете червения и черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Може да долеете и малко топла вода. Сложете капака на гърнето и го пъхнете във фурната да се пече за 4 часа на 170-180 градуса....
Бански суджукБански суджук
2
Месото се нарязва на парчета и се смила едро през месомелачка - на приставка с 3 дупки. Празът се нарязва на много ситно и се слага в смляната смес. Слагат се и подправките и всичко се разбърква много добре....
Бански старецБански старец
6
Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място. Поднася се нарязано на филийки....
Бански зелникБански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници: 1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца. 2....
Бански суджукБански суджук
Напълнените черва се връзват с канап и се очакват на сухо и проветриво място. Когато е още суров, суджукът се пече на скара или фурна. Поднася се с червено вино....
Бански старецБански старец
6
Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място. Поднася се нарязано на филийки....
Спагети със спанак и сметана Новият ПопайСпагети със спанак и сметана Новият Попай
Сварявате спагетите/ пастата според указанията на плика. За соса: Загрявате зехтина или олиото. Слагате спанака (ако е замръзен, чакате да се размрази, ако е пресен – изчаквате го да омекне)....
Чомлек по банскиЧомлек по бански
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто и го сложете да ври за 6 часа на тих огън....
Бабек по банскиБабек по бански
Оставете за 1 месец така и обръщайте от време на време. След това изплакнете със студена вода, поръсете с дървена пепел и окачете на проветриво място. След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Старец по банскиСтарец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по банскиСирене по бански
Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути....
Кървавица по банскиКървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Попарник по банскиПопарник по бански
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина еднакви по големина топки. Намажете с масло и мас всяка топка и разточете на кръгче....
Сарми по банскиСарми по бански
3
След това се слага да се пече в умерена фурна за около 3 часа, като капакът на тенджерата се закрепя с тесто. Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
Капама по банскиКапама по бански
6
Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката. Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу....
Капама по банскиКапама по бански
6
Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката. Сложете на дъното на тенджерата късове от сланината с кожичката надолу....
Катино мезе по банскиКатино мезе по бански
Оставяме да къкри на среден огън десетина минутки. Пехвърляме ястието в глинен съд и печем на 170 градуса за 35 - 40 минути....
Бански чомлек с пилешкоБански чомлек с пилешко
Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата....
Сиренена каша по БанскиСиренена каша по Бански
Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло. Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте с яйцата, разбити с 1 ч.ч. вода....
Агнешко печено по банскиАгнешко печено по бански
Оставя се да къкри на бавен огън до пълното омекване на месото....
Традиционно сирене по банскиТрадиционно сирене по бански
Отново се поставя капакът и печеното сирене се държи на огъня, докато повърхността му пожълтее. Сиренето по бански се поръсва се с черен пипер и се поднася....
Печен Джолан по БанскиПечен Джолан по Бански
Свинският джолан се пече на 190-200 градуса до готовност, докато омекнат картофите и месото стане златистокафяво....
Бански Чомлек - 100+ годишна рецептаБански Чомлек - 100+ годишна рецепта
2
Сервирайте Банския чомлек на средата на масата в тавата и оставете гостите да си оближат пръстите. Резултатът е гарантиран от поколения. Вариации: Можете да сложите само един вид джолан. Можете да сложите заешко....
Национални ястия на европейските страниНационални ястия на европейските страни
1
Европейският континент има интересна история във всяко едно отношение, дори и в кулинарно. Повечето от т.нар. традиционни в днешно време европейски гозби се правят с продукти, които в миналото са „дошли” от Америка. Става...