Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как да разпознаем качествения зехтин
Основното правило за качествения зехтин е колкото по-малка киселинност, толкова по-качествен зехтин. Зехтинът, който е извлечен от зряла маслина, не е с висока киселинност....
Как да разпознаем качествения зехтин?
Избягвайте да купувате зехтин, който е на повече от година. Той лесно се разваля от излагане на топлина, въздух и светлина....
Палачинки със зехтин и бира
Не е нужно да стават на пяна.
Налейте последователно зехтина, млякото и бирата и разбъркайте много добре до хомогенност.
Сипвайте на части брашно разбивайки с телена бъркалка, за да не се образуват бучки....
Лаваш със зехтин и семена
Разделя се на малки топки и всяка се точи на тънка кора с диаметър около 25-30 см.
Поставят се върху хартия за печене, намазват се отгоре с зехтин и поръсваме семена....
Кексчета със зехтин и сирене
Кексчетата със зехтин и сирене се пекат на 180 градуса за около 30 минути....
Зехтин с подправки и чесън
Лютата чушка, мащерката, чесънът, черният пипер, резенето и дафиновият лист се слагат в бутилка и се заливат със зехтина....
Хляб със зехтин и содаВ киселото мляко слагаме содата да шупне. Пресяваме брашното в купа. Правим си кладенче и чукваме вътре и едно яйце.
Добавяме шупналото кисело мляко, солта и 2 с.л зехтин....
1
Домати със зехтин и розмаринИзпечете ги в слаба фурна на 150 градуса за около 3-4 часа или докато се поизсушат.
Рецептата е адаптирана от Йоли.
Доматите със зехтин и розмарин са страхотни....
2
Зехтин с розмарин и чесън
Оставя се на умерен котлон за още 2-3 минути, след което огънят се изключва и се добавят изсъхналите от влагата клонки розмарин.
Оставете ароматизирания зехтин да се охлади напълно....
Кекс със зехтин и плодове
Сложете да се изпече в загряна на 180 градуса фурна за около 45 минути. Охладете изпечения кекс в тавата за 5-10 минути, преди да го преместите....
Аспержи със зехтин и масло
Загряваме зехтина и сипваме морковите за 5-6 минути, после прибавяме и аспержите в тигана.
Пържим 3-4 минути и подправяме със сол, чесън на прах и масло....
Зехтин с босилек и целина
След това прецедете ароматизирания зехтин през марля и го налейте в бутилка. Зехтинът е изключително подходящ за доматени салати.
Забележка: Зелените подправки, които се използват, са в произволни порции....
Турски закуски със зехтин и маслини
Не се чака да втасва отново. Пекат се на 180 °C до готовност.
Бон Апети с моите турски закуски със зехтин и маслини....
Печени картофи със зехтин и чубрица
Към Печени картофи със зехтин и чубрица може да сервираме гръцка салата със сиренце....
Сиренца в зехтин с различни ароматиСлед което се заливат със зехтин и се оставят на хладно място....
1
Домашна майонеза със зехтин и рукола
Във висока специализирана купа за пасатор или стъклен буркан сипваме зехтина.
От огромно значение е за цвета, вкуса и аромата яйцето да е домашно и прясно!...
Разядка със сухари, зехтин и копър
Изстискват се добре и ги слагаме в чиния.
Към тях добавяме солта, чесъна на прах, нарязания на дребно копър, черен пипер на вкус, сок от лимона и зехтина.
Смиламе орехите и ги добавяме към разядката....
Диетичен ориз със зехтин и зеленчуци
Оризът се измива и се оставя да се отцеди. В подходящ тиган с незалепващо покритие се изсипва зехтинът и се оставя 1-2 минути на котлона....
Печени патладжани със зехтин и подправки
Печените патладжани със зехтин и подправки са много вкусни....
Козе сирене в зехтин и розмарин
Може да ги държите в хладилник до 1 седмица.
Овкусения зехтин може да се използва за салати....
Брускети с домати, зехтин и маслиниПо желание може да прибавите и кубчета ситно нарязан червен лук.
Сместа се разпределя върху филийките и те се поднасят, поръсени с листенца свеж босилек отгоре....
1