Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Праз лук - много полезен зеленчук!
холестерола;
- Предотвратява артериосклероза;
- Отваря апетита, особено ако се консумира пресен;
- Предпазва пикочните пътища;
- Помага при лечението на заболявания като синузит;
- Също така е полезно срещу...
Отвара от праз срещу диабет
Подбират се 4 глави голям праз заедно с корените, които се почистват много добре от пръста.
Празът се нарязва на парчета с големина 4-5 см см, поставя се в голям буркан и се залива с бялото вино....
Тънкости при готвенето на праз лук
Празът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров. Всяка част от праз лука може да се яде, но повечето хора обичат най-много бялата част от корена...
Лек при проблеми с жлъчка, черен дроб или след жълтеницаЛекът при проблеми с жлъчка, черен дроб или след жълтеница е много полезен....
1
Вода от праз срещу висок холестеролВодата от праз срещу висок холестерол се приема 2 пъти дневно преди храна - сутрин и вечер.
Отворете бутилка вода, поставете в нея почистен, измит стрък праз, като преди това го срежете в долната част наполовина....
1
Мусака с праз лук
Празът се почиства и измива, нарязва се на дребно и се задушава в олио до омекване.
Прибавя се каймата, като се бърка непрекъснато, за да стане на зърна. Като се задържи, се слагат дребно нарязаните домати и се задушават...
Извара с праз лукРежем лука на ситно, след това го слагаме да се запържи с олио и малко вода, като го бъркаме да не залепне.
След като е готов, се маха от огъня и се слага изварата.
Посолява се и се нарязва копърът и той се слага....
1
Шницели от праз лук
Картофите сварете и след като изстинат обелете и настържете. Празът се реже на дребно и се задушава в 1/3 от мазнината докато омекне.
Разбивате яйцата и заедно с картофите ги прибавяте към праза. Нарежете магданоза на...
Ризото с праз лук
Добавете ситно скълцания праз лук и го задушете за 5-6 минути.
След като омекне празът, добавете ориза и разбъркайте, докато всяко зрънце се обвие от мазнината. Добавете сол и черен пипер....
Салата от праз лук
Във всяка се нарежда пласт, нарязан на филийки лук, а върху него се сипва с лъжица от сместа....
Пурички с праз лукИзчистваме, измиваме и нарязваме праза на парченца с дебелина 1 см.
Задушаваме с половината олио и сол при непрекъснато бъркане, оставяме да изстине и смесваме с натрошеното сирене.
Нарязваме маслото на малки парчета...
2
Хапки с праз лук
Поръсваме с микс от семена и печем хапките с праз в предварително загрята фурна на 190°C до зачервяване.
След изпичането оставяме да се охладят малко и режем на хапки....
Чорба с праз лук
Надробете на ситно праз лука и добавете към картофите и оставете да се запържат за около 15 мин.
Добавете доматен сос, дафинов лист, брашното, червения пипер и месото.
Запържете за около 2 мин....
Пилешка манджа с праз лук
Когато лукът омекне, се добавят подправките, както и гъбите и зеленият лук, нарязани на едро....
Скумрия плакия с праз лукДобавете червения пипер, девесила, дафиновите листа и половин чаша вода. Оставете на котлона докато заври.
Изсипете всичко върху скумрията и печете плакията в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути....
1
Шопска спържа с праз лукНакисвам разрязаните бъбреци в оцет и вода в съотношение 1:1 за около 30 мин.
През това време съм сложила да врат в тенджера под налягане измитото добре месо и останалите дреболии с 1 с.л. сол за около 30 мин.
В голяма...
1
Боб яхния с праз лук
Добре измитият боб се поставя в тенджера и се долива вода до 2 см над него.
Когато водата заври, бобът се прецежда в гевгир и отново се измива в него.
След това се връща в тенджерата, долива се вода и олио и щом кипне...
Пържена сланина с праз лук
В същата мазнина запържваме ситно нарязания праз лук. Когато е готов го поръсваме с червен пипер и го сваляме от огъня....
Постна баница с праз лукКогато е готова я изваждаме и я завиваме с кърпа да отдъхне за около половин час....
2
Печено прасенце с праз лук
Половин час преди да го извадим задушаваме в маслото нарязаният праз лук, като добавим червения пипер, доматите и подправките.
Разбъркваме добре и слагаме сместа в тавичката около прасенцето да се запече....
Свинско месо с праз лукНарежете месото на хапки.
Сложете маста в тиган и прибавете месото. Пържете до готовност като го разбърквате периодично.
През това време изчистете и нарежете лука на едро и го добавете при готовото месо.
Посолете...
2
Селска лютеница от праз лукЕто и любимата селска лютеница от праз лук!
Празът се почиства, измива и нарязва на по-едро. Поръсва се със сол и се претрива с ръка, за да омекне....
2