ezine.bg»Съвети»Кога и как се прави погача на бебе?

Кога и как се прави погача на бебе?

Погачата за бебе се прави на 40-тия ден след раждането на детето. Според старо поверие, след като майката и бебето се приберат вкъщи, до 40-тия ден никой не трябва да ходи да ги посещава. Времето, когато се прави този обред, въобще не е случайно.

Хората смятали, че до 40-тия ден на бебето "родилката е нечиста". Поради тази причина в миналото, когато настъпи 40-тия ден след раждането, свекървата водила майката на "чиста молитва" в църквата. По този начин майката и бебето се пречиствали.

Прието е много рано сутрин на този ден майката и бебето ходят на църква, като не е задължително да ги придружава свекървата - може да е майката на родилката, нейната сестра, близка приятелка или бащата на детето.

След като се върнат вкъщи, майката сяда на трапезата, като е важно около нея да има само жени. Те носят подаръци на детето и като в приказките ги наричат за любов, здраве, късмет и др.

На масата трябва да има повече сладки изкушения- петифури, сладкиши, пастички, сладка баница. По традиция тези сладкиши се носят от жените.

Обредната погача за бебето представлява сладка пита, която се покрива с бяла кърпа. След като се разчупи питата, върху кърпата се слагат пари от жените, като е хубаво да има и тежки и големи монети, за да е детето финасово стабилно.

След това кърпата заедно с първото и второто парче от погачата, както и с парите, се завързват, а възелът не трябва да е нито прекалено затегнат, нито прекалено разхлабен, за да не е детето нито много стиснато, нито с широки пръсти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати