ezine.bg»Съвети»Защо се появяват папиломи?

Защо се появяват папиломи?

Защо се появяват папиломи?

Папиломът се появява, когато горният слой на нашата кожа нараства- епидермисът. Изглежда като израстък върху кожата, който е с размер между 1- 7 милиметра, в по-редки случаи и до 2 сантиметра.

Формата може да прилича на точка или леко висящ израстък върху кожата, а понякога прилича и на грахово зърно. Цветът може да е светло-бежов, дори в тон с кожата. Но има и бели и тъмно-кафяви папиломи.

Папиломите могат да се появят по кожата на лицето, по шията, корема, гърба, под мишниците, върху лигавицата на устната кухина, ларинкса, трахеята. Нарастването на папилома е само в една област на нашата кожа и се казва папиломатоза.

Симптоми при папиломи

Появяването на тези израстъци може да се познае като се образуват обемни образувания върху нашата кожа, които са под формата на папила, конуси или бучки. Те се разполагат на различни места - на ръцете, пръстите, краката, шията, лицето и др.

Защо се появяват папиломите?

Папиломите най-често се появяват поради заразяване с човешкия папиломен вирус. Има различни известни щамове на този вирус - онкогенни и неонкогени.

Онкогенните щамове се казват също и щамове с висок или много висок канцерогенен риск. При такава инфекция се увеличава опасността от дегенерация на папилома в злокачествен тумор. Причината за възникване на човешкия папиломен вирус може да бъде сексуален акт, чрез който вирусът се е предал. Не всички обаче се разболяват.

При жените този вирус е много опасен, защото може да причини рак на шийката на матката. Ако се открие щам на вируса, жената трябва редовно да посещава на гинеколог за преглед. Ако инфекцията не е на лице, може да се постави ваксина срещу рак на шийката на матката.

Ако имате отслабен имунитет, папиломите растат доста интензивно. След като сте изкарали тежки и продължителни заболявания, ако постоянно сте уморени или живеете под стрес, вероятността от обостряне на вируса е по-голяма.

Получават се и от лекарства, които понижават защитните сили на организма. Когато една жена е бременна и има промяна в нейните хормони, това също е предпоставка за появата на папиломи. Обикновено папиломите растат бавно, но ако се появят по време на бременност, те не само, че растат по-бързо, но и се появяват нови израстъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати