Какво е бурсит?

Какво е бурсит?

Бурситът представлява възпаление, което може да възникне във всяка една от бурсите в тялото. Бурсите са околоставните торбички, които имат течност. Когато се възпалят, те предизвикват болка при движение. Бурситът може да се предизвика от различни фактори. Може да бъде остър (започва бързо, болките са силни и отминава спонтанно или с лечение) или хроничен (продължителни оплаквания, които са по-слабо изразени).

Най-честите симптоми на бурсита за болка, подуване, зачервяване и затопляне на кожата над бурсата. Ставата е с ограничени движения, усеща се чувство за триене. Възможно е да се повиши и телесната температура.

Лечението на бурсита зависи най-вече от това дали е инфекциозен (навлезли са микроби в бурсата) или причината е друга. Възможно е да се наложи изтегляне на възпалената течност, което ще облекчи болката и напрежението. Назначават се противовъзпалителни средства, а в най-тежките случаи се налага хирургична намеса.

Ако бурситът се открие навреме и веднага се проведе лечение, оплакванията ще отшумят за няколко дни или до седмица. За да се предпазите от този неприятен проблем избягвайте преумората в ставите, спазвайте правилна работна поза и техника на спорт, поддържайте добра физическа форма. За предпазване от бурсит на долните крайници е хубаво да се намали телесното тегло.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати