Защо се появява акне?

Защо се появява акне?
Снимка: ezine.bg
13.11.2015

Акнето е болестно състояние, което засяга кожата. Възниква на места, където има мастни жлези-лицето, раменете, гърдите и гърба. Акнето се среща при хора на всяка възраст, но е общоприето че от него страдат най-често лица между 12 и 28 години.

Най-известни са два типа акне: Acne vulgaris, изразяващо се чрез черни и бели комедони, и Acne rosacea, протичащо с подутини и зачервявания в областта на носа и лицето. Какви обаче могат да са предпоставките за появата на акне?

Самите лекари все още не са единодушни по отношения на отговора. Но се смята, че за състоянието допринасят най-сериозно хормоналните промени, приемът на някои лекарства, неправилното хранене и наследствената обремененост.

Като вероятни причини още се посочват носенето на грим с високо съдържание на липиди, неспазването на добра хигиена, употребата на наркотични вещества, стрес и алкохол. При много от хората акнето изчезва с израстването, но при други се налага да се вземат крути мерки, засягащи най-вече начина на живот, навиците и храненето.

Тъй като всеки случай е индивидуален и различен, при трайно наличие на акне, влияещо силно не само на самочувствието, но и на здравето ви, трябва да потърсите дерматолог. Специалистът ще посочи каква е причината за вашето акне и какви са стъпките за лечението му.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари