Какво да предприемем при стенокардия?

Какво да предприемем при стенокардия?
Снимка: ezine.bg
15.11.2015

В общия случай при стенокардия се наблюдава задух, учестен или аритмичен пулс, усещане за паника, дезориентиране и най-вече болка в гърдите. Най-важното в такива случаи е пациентът да се успокои.

Ако се намира в движение, трябва да седне плавно и да почине. Ако пък е в легнало положение, да се изправи отново без резки движения. В случай че пристъпът е последвал след емоционална превъзбуда, засегнатото лице трябва да направи всичко възможност да успокои емоциите си.

Препоръчва се дори, хората, които често получават подобни пристъпи, да заучат някакви успокояващи практики /например медитация и йога/. За жалост, много от пациентите не гледат сериозно на тях и невинаги ги прилагат.

Друг вариант е употребата на нитроглицерин, който се поставя под езика. Този медикамент облекчава проявите на заболяването, тъй като разширява кръвоносните съдове и намалява необходимостта на сърдечния мускул от кислород.

Идея е също така да се приеме аспирин. Според специалистите ежедневният прием на аспирин е с доказано действие. Ефективни са и някои алтернативни методи. Смята се, че приемът на чесън, канела и риба е от полза. В същото време при чести пристъпи на стенокардия се препоръчва спиране на цигарите, намаляване на кафето и мазните храни.

Разбира се, това са само част от действията, които бихте могли да предприемете, за повлияете на състоянието си. За да получите по-конкретни за вашия случай насоки, задължително трябва да се консултирате с лекар.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари