Защо се появяват афти в устата?

Защо се появяват афти в устата?

Афтите, познати още като афтозен стоматит, представляват малки ранички, които се появяват в устната кухина. Могат да се открият по езика, вътрешната страна на бузите и венците.

Афтите са бели или жълтеникави язвички, които въпреки незначителните си размери причиняват голям дискомфорт както при хранене, така и в състояние на покой. Срещат се при хора на всякак възраст и при двата пола, но сякаш най-много от тях страдат малчуганите.

Според лекарите появата на афтите е вследствие на понижена имунна система, преживян стрес или наранявания в устната кухина. Сред честите виновници за поява на афти са: прехапване, авитаминоза, алергична реакция към храни, одраскване с твърди и ръбести храни, неспазване на добра хигиена, употреба на неподходяща паста или вода за уста, фамилна обремененост. Макар и по-рядко афти биха могли да се появят и като страничен ефект от употребата на някои медикаменти.

От афти може да пострада всеки, но с няколко простички средства, те бързо биха могли да бъдат преборени в домашни условия. Ако забележите обаче, че прекалено често усещате болка или щипене на места в устната кухина, задължително потърсете лекар. Понякога честата поява на тези малки ранички може да е симптом за сериозни състояния като сифилис и СПИН.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати