Как да се предпазим от афти?

Как да се предпазим от афти?

Афтите в устата са малки ранички, най-често причинени от нисък имунитет, нараняване в зоната на устната кухина или неспазване на достатъчно добра орална хигиена.

Никой не е застрахован от поява на подобни неприятни язвички по езика, венците и вътрешната страна на бузите, но въпреки това според специалистите има мерки, които биха могли да се вземат, за да се намали рискът от образуването на афти.

На първо място е от значение да поддържаме добра устна хигиена. Това означава, че е задължително да мием зъбите с четка и паста за зъби два пъти на ден. По желание можем да използваме и вода за уста, която да е подходяща за нас.

От значение е също така да не внасяме мръсни храни и предмети в устата си. Трябва винаги да мием добре ръцете си, тъй като чрез тях неволно можем да внесем микроби в устната кухина.

Тъй като за появата на афти може да допринесе одраскване на езика с ръбеста храна, трябва да се внимава с консумацията на сухари, по-твърди бисквити и чипсове. Не бива също така да се прекалява с алкохол, цигари, пикантни или прекалено кисели блюда.

Накрая, но разбира се не на последно място, от голяма значение в превенцията е и поддържането на висок имунитет. За да се радваме на такъв, трябва да се храним балансирано, да консумираме обилно плодове и зеленчуци и да хапваме месо и млечни продукти в умерени количества.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#194055
КАК СЕ ЛЕКУВА УВЕЛИЧЕНИТЕ РЕЦЕПТОРИ В ДЪНОТО НА ЕЗИКА ? Т.Н. "ГЕОГРАФСКИ ЕЗИК " И СУХОТА В УСТНАТА КУХИНА !
0
0