С какво се лекува мехур от изгаряне?

С какво се лекува мехур от изгаряне?
Снимка: ezine.bg
17.11.2015

Изгарянията са много неприятни и болезнени инциденти, но за съжаление понякога се случват заради миг невнимание или по друга причина. Най-доброто, което можете да направите в първия момент след изгарянето, е да охладите изгорената повърхност. Използвайте веднага лед или много студена вода, защото студът спира развитието на опасни инфекции.

След охлаждането мястото трябва да се третира според степента на изгарянето – ако има мехури, значи става въпрос за по-сериозно изгаряне. Мехурите са болезнени, но тънката им кожичка в никакъв случай не бива да се премахва, защото може засегнатото място да се инфектира. Освен това кожата пази мястото, което е изключително болезнено.

Ако трябва да се спука мехурът, това се прави от специалист, който пробива мехура, за да изтече течността под него. Раната задължително се маже с мехлем, след което се увива с бинт. Лепенките не са препоръчителни, защото не позволяват на кожата да диша и да се проветрява.

За да се предпазите от образуване на мехур от изгаряне, след което охладите мястото, направете компрес от настърган картоф. Дръжте картофа върху раната около 20 минути, за да има добър ефект. Друг вариант е да намажете мястото с мас или със смес от мас и кисело мляко.

За да омазните добре кожата и същевременно да облекчите болката, може да използвате зехтин, който се нанася директно. За да сте добре подготвени срещу изгаряния у дома, отглеждайте си алое вера или невен. Така може да използвате растенията, които предпазват от мехури и белези.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари