ezine.bg»Съвети»Какво причинява бактерията пилори?

Какво причинява бактерията пилори?

Какво причинява бактерията пилори?

Смята се, че хеликобактер пилори е основният виновник за стомашно-чревен дискомфорт, който може да се изрази в тежест в стомаха след хранене, оригване. Според лекарите именно хеликобактер пилори причинява язва. Тази агресивна и трудна за лечение бактерия засяга стомаха и дванадесетопръстника.

Бактерията пилори е изключително адаптивна и коварна. Тя ес заселва в лигавицата на стомаха, при дейността си отделя токсини, които впоследствие я увреждат, а по-късно стават причина и за възпаления, водещи до гастрит и язва.

За разлика от много други бактерии хеликобактер пилори вирее чудесно в киселата среда на стомаха, приспособима е към външните условия и се закрепва устойчиво да стените на вътрешните органи. Способна е да оцелява с ограничен достъп на кислород и дори да променя формата си. Най-вероятно затова е открита едва през 1982 г.

Заразяването с хеликобактер пилори обикновено става по по въздушно-капков път. Бактерията може да се предаде от човек на човек при ползване на една лъжица или чаша, при кихане, кашляне, чрез целувка или други секрети.

По данни на Световната здравна организация близо 85 процента от хората носят хеликобактер пилори, като не е задължително да имат някаква изразена сиптоматика.

Първите симптоми на зараза с хеликобактер пилори са болка в областта на стомаха след хранене, оригване и връщане на стомашно съдържимо, включително само киселини, миризма и вкус, обратно в хранопровода и устата, гадене, образуване на газове и къркорене на корема. Те изискват незабавна консултация с гастроентеролог.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати