Защо имам болки в шията?

Защо имам болки в шията?
Снимка: ezine.bg

Болките в шията са сред най-честите оплаквания при съвременния начин на работа и живот. Обикновено те са причинени от неправилна позиция при работа с компютър, спане в неудобна за тялото поза, обездвижване.

Понякога вратните болежки могат да се дължат още на шофиране при отворен прозорец или стоене продължително време срещу включен климатик. Системното ходене с обувки на високи токчета също се посочва като виновник за болките в шията, тъй като променят центъра на тежестта.

За да се отървете от болката, трябва да приложите масаж с ревулзивно средство. Достатъчно е да разнесете малко количество от него между дланите си и с леки кръгови движение да го втриете в засегнатите зони, като използвате само показалеца и средния пръст на ръцете.

За да премахнете болката, можете да използвате и сгряваш сух или мокър компрес. При така наречения сух компрес можете да затоплите кърпа със сешоар или ютия и с нея да увиете шията си.

Топлината стимулира кръвообращението и доказано отнема от болката. При топлия компрес трябва да напоите плата с гореща вода или затоплена ракия /водка, спирт/. След това го увийте около врата си и останете така, докато компресът се охлади.

Това обаче са само мерки, с които временно да облекчите болките. За да не се налага и друг път да водите битки с тях, най-добре установете какво всъщност ги причинява. Ако работите на стол, следете гърбът ви винаги да е изправен и главата ви да е в една равнина с него.

Същото правило трябва да спазвате и докато вървите. Междувременно, ако ходите с обувки на високи токчета, ги заменете с някакви по-анатомични и удобни обувки, които да не пречат на балансираната ви стойка.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати