За колко дни минава варицелата?

За колко дни минава варицелата?

Варицелата е заразно заболяване, което се наблюдава най-често при малчугани под 10-годишна възраст, но понякога се среща и при възрастни. Варицелата протича с обриви, сърбеж, повишена температура. Обикновено варицелата минава в рамките на 10-14 дни, като през това време е задължително болният да бъде прегледан от лекар.

При проява на варицела се налага боледуващият да въведе известни промени в ежедневието си, за да се пребори с дразнещия сърбеж и високата температура. Като за началото той трябва да избягва дрехи от изкуствени материи. Наложително е да се придържа към леки проветриви дрехи от памук, които да падат свободно по тялото и да не дразнят мехурчетата, които ще се образуват.

Тъй като в даден момент сърбежът може да стане доста силен, болният трябва да прояви издръжливост и да не разчесва обривите си. Наложително е през този период ноктите на ръцете да бъдат добре изрязани, за да не се разранят мехурчетата и положението да се влоши още повече. За облекчаване на сърбежа могат да се ползват охлаждащи компреси или да се вземат успокояващи медикаменти.

При проявяването на заболяването е добре временно да се ограничат контактите с хора и най-вече с бременни жени. След като симптомите на варицела затихнат, се препоръчва изкаралият заболяването да не се показва на директна слънчева светлина без предпазни средства известно време, тъй като кожата му е по-чувствителна към слънчевите лъчи.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати