Защо боли ухото?

Защо боли ухото?

Болката в ушите е неприятен симптом, който може да се наблюдава при хората на всякаква възраст, а причините за него са разнородни. Тя може да се дължи на някакво възпаление в средното или вътрешното ухо, нараняване на ушната мида при травма, попадане на чуждо тяло в ухото, разкъсване на тъпанчето.

Понякога неприятно усещане, съпроводено с болка и щипене, може да се появи след задържане на вода в ушите или някакво почистващо средство като сапун и шампоан. Не е изключено болки в ушите да се усетят и при полет. Обикновено те се дължат на промените в атмосферното налягане.

Ако се предполагате, че болката в ухото ви е вследствие на някаква инфекция, можете да се опитате да притъпите неприятното усещане, като си направите компрес. Напоете кърпа с гореща вода и легнете настрани.

Поставете затопления плат върху проблемното ухо. Топлината ще отпусне напрежението и ще подобри кръвоснабдяването в сетивния орган. Оставете, докато кърпата изстине. Ако усетите подобрение, повторете компреса още няколко пъти до края на деня.

При болки в ухото е много важно да се наблюдавате и за симптоми като главоболие, световъртеж, гадене, повишена температура, загуба на слух. В случай че вече втори ден имате подобни оплаквания, задължително посетете УНГ специалист, който да се запознае със случая ви и да назначи адекватно лечение.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати