Помага ли медът при болно гърло?

Помага ли медът при болно гърло?

Лечението с мед присъства в народната медицина от край време. Благодарение на своя състав този уникален пчелен продукт се оказва цяр за редица здравословни проблеми, включително и болното гърло. Подобрение се усеща още след първия прием поради силното успокояващо и антисептично действие на меда.

Съществуват различни видове мед и всеки от тях е ефикасен при различно заболяване. При стомашни болки помага най-много липовият мед, а при проблеми на дихателните пътища се препоръчва елхов мед. При болно гърло пък за най-полезен се счита лавандуловият мед.

Известни са множество простички рецепти, с които можете да облекчите болките в гърлото. Неочаквано добър ефект можете да постигнете само с чаша топло мляко и една супена лъжица мед. Ако случаят е по-сложен, можете да комбинирате меда с чаша топъл /но не твърде горещ/ чай от лайка, липов цвят, лайка, мента и резенче лимон.

За да е ефикасен медът, трябва да се съхранява в определени условия и да се употребява правилно. Той трябва да се държи на място, защитено от слънчевите лъчи и при температура от 5 до 10 градуса. Важно е да се добавя към охладени храни и напитки, тъй като при температура над 40 градуса по Целзий губи своите полезни качества.

От значение е да се има предвид и още нещо-не се препоръчва даването на мед на деца под една година. Причината е, че в меда могат да се съдържат спори на бактерия, които след като се развият, да причинят бебешки ботулизъм.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати