ezine.bg»Съвети»Какви полезни вещества има в червеното цвекло?

Какви полезни вещества има в червеното цвекло?

Какви полезни вещества има в червеното цвекло?

Червеното цвекло е определяно още като суперхрана. Този грудков зеленчук е известен още от минали времена като средство за лечение на редица заболявания. Днес, освен своите вкусови качества, червеното цвекло продължава да носи редица предимства за тялото.

Този зеленчук има заслужено място в балансираното и здравословно меню, тъй като е доста нискокалоричен. В 100 грама от него се съдържат едва 40 калории. За сметка на ниското съдържание на калории, цвеклото е богато на редица полезни въщества, ценни за здравето на организма.

Кои са полезните вещества в червеното цвекло?

Витамини

Червеното цвекло е богато на фолиева киселина и витамин С. Фолиевата киселина (витамин В) е полезна за нормалния растеж на тъканите, както и за оптималната функция на клетките. Тя е особено полезно вещество за бебета и бременни жени.

Минерали

В състава на червеното цвекло влизат манганът, калият и желязото. Манганът е основен микроелемент, а калият редуцира високото кръвно налягане и предпазва здравето на сърцето. Желязото е основен минерал, важен за транспорта на кислород в червените кръвни клетки.

Диетични фибри

Червеното цвекло е богато на фибри, като в сурова порция от 100 г от зеленчука има 2-3 грама фибри. Диетичните фибри имат ключова роля в здравословното хранене и поддържат здравето на организма.

Растителни съединения

Други растителни съединения в състава на цвеклото са бетанинът и неорганичните нитрати. Бетанинът е най-чистият пигмент в зеленчука, който предоставя различни здравословни ползи. Неорганичните нитрати са азотният оксид, нитратите и нитритите. Те имат важна роля за поддържане на здравето на сърцето.

Вижте и някои идеи за неговото приготвяне:

- борш;

- печено цвекло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати