Какво да правим при отлепване на нокътя?

Какво да правим при отлепване на нокътя?

Отлепването на нокътя или т.нар. онихолизис (onycholysis) може да се дължи на редица фактори. Обикновено отлепването на нокътя се дължи на физически или химически травми. Може да се появи вследствие на прием на медикаменти (антибиотици), при гъбични заболявания (микози), както и вследствие на някои вродени заболявания, като генодерматози.

Отлепването на нокътя не е болезнено само по себе си, но поради спецификата на заболяването засегнатият нокът може да стане обект на повторна травма или инфекция.

Първото нещо, което можете да направите, когато забележите, че нокътя ви се отлепва, е да изржете възможно най-ниско бялата му част. Така минимализирате възможността нокътя ви да се закачи някъде случайно и да травмирате допълнително нокътното легло.

Докато израстне засегнатия нокът, трябва да го подрязвате редовно, както и да го дезинфекцирате няколко пъти дневно с риванол, кислородна вода или друг препарат. При нужда може да до залепвате с медицински лекопласт. Обикновено нокътят се възстановява за около 3-6 месеца след нараняването.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати