ezine.bg»Съвети»Защо бебето хълца след ядене?

Защо бебето хълца след ядене?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1691016
Защо бебето хълца след ядене?

Една от причините за безпокойство на майката е хълцането на бебето. Най-често се появява след хранене, преминава бързо и не предизвиква много тревога, но понякога детето хълца доста дълго време. Необходимо ли е да се тревожите за това?

Най-често хълцането се появява при дразнене на блуждаещия и диафрагмалния нерв, които причиняват контракции на диафрагмата. Причини за хълцане при новородени: хипотермия, преяждане, поглъщане на големи количества въздух по време на хранене или бързо усвояване на храната.

По правило хълцането най-често възниква поради грешки в храненето на бебето. В процеса на преяждане голямо количество абсорбирана храна разтяга стените на стомаха, което води до дразнене на блуждаещия нерв, свиване на диафрагмата и хълцане. Може да се случи при бързо, прибързано, неспокойно сукане на гърдата, ако бебето е на кърма, или на шише, ако е на смесено или изкуствено хранене.

При редовна регургитация (неволево връщане на хранопроводно или стомашно съдържимо обратно към устната кухина) при новородено съдържанието на стомаха може да раздразни лигавицата на хранопровода и също така да стимулира близкия вагусов нерв.

Друга причина може да бъде хипотермия. Понякога хълцането може да се появи в случай на емоционален шок, стрес или страх. За всичко могат да бъдат виновни силна музика, ярки светлини, писъци и други „шумни“ прояви от живота на хората около бебето.

Хълцането, дори да бъде често, не е страшно, по правило пристъпите на хълцане продължават около 10-15 минути и не причиняват особен дискомфорт на бебето. Трябва да се тревожите, ако не можете да разберете причината, а хълцането не спира дълго време. Трябва да разберете, че такова състояние не вреди на детето.

Ако бебето е активно, чувства се добре, не трябва да се притеснявате. Но ако бебето плаче, не се чувства добре, сънят и апетитът са нарушени, ако хълцането е придружено от повръщане при бебето, задължително трябва да се свържете с педиатър, за да определите причините за заболяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати