Какво да правим при гангрена на зъба?

Какво да правим при гангрена на зъба?

Състоянието на зъбите е огледало на това, което се случва в тялото на човек. По зъбите на човек и по състоянието на устната кухина може да се диагностицира наличието на най-различни заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет и др.

Ето защо при първите болки в някой зъб е добре да потърсите компетентна стоматологична помощ, вместо да се опитвате да решите проблема с помощта на жабурене с ракия, жабурене със смрадлика или шепи болкоуспокоителни лекарства. Това важи с още по-голяма сила, когато имате някой от симптомите на гангрена на зъба.

Когато пулпитът не се лекува навреме, зъбът се инфектира. Бактериите достигат най-вътрешния слой на зъба и започват да го разграждат. Ако процесът на възпаление не се овладее на този етап, бактериите могат да засегнат и костта под зъба. В каналите на болния зъб де развива гангрена, която преминава в киста (загниване) на челюстта, абсцес и в краен случай изваждане на зъба.

Гангрената на зъбната пулпа представлява инфектирана некроза и може да бъде влажна или суха. Отворената пулпна гангрена се характеризира с променен цвят на зъба, нарушена функция при дъвкане, неприятна миризма на гной.

По-опасна е затворената пулпна гантрена, защото тогава зъбът изглежда здрав, но има променен цвят и само понякога болки при допир с топло. Лечението на пулпната гангрена цели остраняването на некротичните изменения. Това може да означава продължително коренно лечение, но може да се наложи и екстракация на зъба по преценка на стоматолога.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати