Как да провокирам цикъла?

Как да провокирам цикъла?
Снимка: ezine.bg

Навярно всички дами има желание да контролират месечния си цикъл, така че да не се притесняват ненавременната му поява няма да провали дълго планираната лятна отпуска, екскурзия, секс с новия партньор, сватба, спортно състезание или друго събитие, което може да бъде помрачено от цикъла им.

На тези дами ще кажем, че провокирането на цикъл е трудна, отговорна и доста непредвидима задача, с която е по-добре да се не захващат сами. Ако се притесняват, че месечният им цикъл ще съвпадне с важно събитие, те могат да посетят гинеколог и да обсъдят проблема с него.

Възможно е той да предпише хормонални таблетки, които да предизвикат преждевременна поява на цикъл, но може и да откаже по медицински причини. Всякакви съвети с топли вани, приемането на витамин C, други витамини или чайове, са не просто бабини диветини, но могат да се окажат потенциално опасни за здравето.

Препоръката на лекарите в такива случаи е не да се предизвика цикъл предсрочно, а по-скоро да се забави появата му, което е доста по-изпълнимо. В аптечната мрежа се продават различни препарати, които могат да отложат появата на цикъл с до 14 дни. Препоръчва се консултация с гинеколог и преди тяхното приемане.

Дамите, които страдат от липсата на цикъл, т.нар. аменорея, и искат да предизвикат по принцип появата на цикъл, трябва да се обърнат задължително към гинеколог, който да установи причината за аменорея.

Първичната аменорея (липсата на каквато и да е било менструация при девойка, навършила 14 години) обикновено се дължи на сериозни хормонални смущения и нарушения на работата на еднокринната система.

Вторичната аменорея се констатира при дами, при които в продължение на три последователни цикъла липсва менструация. Причините за нейната поява могат да бъдат най-различни – наднормени или поднормени килограми, стрес, неправилен хранителен режим, кисти на яйчниците.

Вторичната аменорея се дефинира като липса на менструация в период на три последователни менструации най-малко. Тя е по-често срещаната форма на аменорея, нарушения в глюкозния толеранс и др. Едва когато се установят точните причини за вторична аменорея, могат да се вземат правилните мерки за провокиране на цикъл.

Дотогава дамите с вторична аменорея могат да се опитат да провокират цикъл с билки. Благоприятно въздействие върху женската полова система оказват китайската ангелика, корен от черен кокош, цариче, домашна коприва, обичка, бял божур и бабини зъби.

Най-известната билкова комбинация, прилагана у нас, за предизвикване на менструален цикъл, се състои от 5 билки – женско биле, салвия, червена детелине, хмел и върбинка.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати