Как да провокирам цикъла?

Как да провокирам цикъла?

Навярно всички дами има желание да контролират месечния си цикъл, така че да не се притесняват ненавременната му поява няма да провали дълго планираната лятна отпуска, екскурзия, секс с новия партньор, сватба, спортно състезание или друго събитие, което може да бъде помрачено от цикъла им.

На тези дами ще кажем, че провокирането на цикъл е трудна, отговорна и доста непредвидима задача, с която е по-добре да се не захващат сами. Ако се притесняват, че месечният им цикъл ще съвпадне с важно събитие, те могат да посетят гинеколог и да обсъдят проблема с него.

Възможно е той да предпише хормонални таблетки, които да предизвикат преждевременна поява на цикъл, но може и да откаже по медицински причини. Всякакви съвети с топли вани, приемането на витамин C, други витамини или чайове, са не просто бабини диветини, но могат да се окажат потенциално опасни за здравето.

Препоръката на лекарите в такива случаи е не да се предизвика цикъл предсрочно, а по-скоро да се забави появата му, което е доста по-изпълнимо. В аптечната мрежа се продават различни препарати, които могат да отложат появата на цикъл с до 14 дни. Препоръчва се консултация с гинеколог и преди тяхното приемане.

Дамите, които страдат от липсата на цикъл, т.нар. аменорея, и искат да предизвикат по принцип появата на цикъл, трябва да се обърнат задължително към гинеколог, който да установи причината за аменорея.

Първичната аменорея (липсата на каквато и да е било менструация при девойка, навършила 14 години) обикновено се дължи на сериозни хормонални смущения и нарушения на работата на еднокринната система.

Вторичната аменорея се констатира при дами, при които в продължение на три последователни цикъла липсва менструация. Причините за нейната поява могат да бъдат най-различни – наднормени или поднормени килограми, стрес, неправилен хранителен режим, кисти на яйчниците.

Вторичната аменорея се дефинира като липса на менструация в период на три последователни менструации най-малко. Тя е по-често срещаната форма на аменорея, нарушения в глюкозния толеранс и др. Едва когато се установят точните причини за вторична аменорея, могат да се вземат правилните мерки за провокиране на цикъл.

Дотогава дамите с вторична аменорея могат да се опитат да провокират цикъл с билки. Благоприятно въздействие върху женската полова система оказват китайската ангелика, корен от черен кокош, цариче, домашна коприва, обичка, бял божур и бабини зъби.

Най-известната билкова комбинация, прилагана у нас, за предизвикване на менструален цикъл, се състои от 5 билки – женско биле, салвия, червена детелине, хмел и върбинка.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати