ezine.bg»Съвети»Как се прави шипков тоник и за какво се ползва

Как се прави шипков тоник и за какво се ползва

Как се прави шипков тоник и за какво се ползва

Шипката е растение, което се отличава от всички останали със своето високо съдържание на витамин С. Тази съставка е необходима за пълноценното функциониране на множество процеси в тялото, което прави консумацията на шипка изключително ценна за здравето на организма.

Шипковият храст донася естествени ползи за тялото. Прясната шипка е мощен източник на витамин С. Освен този витамин, шипката съдържа в състава си витамини В1 и В2, пектин, ликопен, каротин. По количество на витамин С обаче, шипката няма аналог с другите растения.

Обикновено в пресните зрели плодове на растението се съдържат до 600 мг витамин С. По време на изсушаване обаче значителен процент от витамина се губи. Ето защо непосредствено преди изсушаването на шипката е перфектното време за производство на шипкова вода.

Шипковата вода се смята за еликсир, който доставя редица ползи за красотата.

Как се приготвя шипковият тоник и за какво се използва?

Шипковият тоник е лесен за приготвяне, като единствените необходими съставки са шипките и вода. За да се приготви тоника, то е необходимо да се накиснат във вода шепа шипки. Първо те се измиват и сцепват с помощта на клещи или ножици. Не се прилага никаква термична обработка, за да не се рискува загубата на количество витамин С.

Шипковата вода е страхотен тоник за лице. Тя е приятна и лека за усещане, като главните й ползи са да озарява лицето и да го подхранва в дълбочина.

Шипковият тоник има моментален ефект и се нанася преди сън. Шипковата вода може и да се използва като течност за пиене. Тя снабдява организма с 86% от оптималния дневен прием на витамин А, 16% калций, 5% витамин В6, 6% желязо, 710% витамин С.

Вижте още:

- лечебни рецепти с шипки;

- ползи на шипковото масло;

- шипкова напитка за отслабване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати