Ezine.bg»Съвети»Защо котката мяука през нощта

Защо котката мяука през нощта

Защо котката мяука през нощта

Вероятно на всеки, който има котка, се е случвало тя да му прекъсне съня с нощно мяукане. Причините за това поведение може да са различни.

Котките са животни на здрача. Те спят през деня и стават активни към нощта, когато стопаните се опитват да си починат. Вечер котките играят, искат храна, изследват къщата и привличат вниманието по много начини.

Ако игнорирате домашния любимец, докато сте будни, той ще вдига шум през нощта. Домашният любимец прави това не „на инат“, а за да изгори излишната енергия, която не е изразходвана през деня.

Най-доброто нещо, което можете да направите в такава ситуация през нощта, е да игнорирате животното. В противен случай то ще приеме вашата реакция като призив за действие и ще продължи да вдига шум в бъдеще.

Дори ако се изправите, за да се скарате на котката, нежеланото и поведение ще се увеличи. За да улесните пренебрегването на вашия домашен любимец, използвайте тапи за уши и маска за сън. Можете да коригирате ситуацията, ако коригирате ежедневието. Преди да си легнете, поиграйте добре с котката, за да се измори.

Какво кара котките за мяукат през нощта

- Понякога котките мяукат през нощта, изисквайки храна. Гладният домашен любимец никога няма да издържи до сутринта, така че е във ваш интерес да го нахраните преди лягане. Не ставайте в отговор на нощните викове на домашен любимец: това само ще го провокира и ще го научи да се държи по подобен начин в бъдеще;

- Подобно на хората с деменция, котките могат да развият когнитивна дисфункция, която засяга способността им да разбират какво се случва около тях. Това заболяване все още е слабо разбрано, но ветеринарните лекари знаят, че понякога причинява шумно поведение при котките през нощта. Ако подозирате, че котката ви изпитва болка или дискомфорт, посетете лекар и обсъдете възможностите за лечение;

- Безпокойството, несигурността и страхът могат да накарат котката ви да плаче през нощта. Обикновено промените в поведението са свързани с промени в ежедневието, към които животните са много чувствителни. Например пристигането или заминаването на член на семейството, преместване, ремонт, силни кавги у дома, среща с ново животно. Опитайте се да създадете „спокоен ъгъл“ у дома, където котката може да се скрие по всяко време;

- Глухота и замъглено зрение при котката. Ако котката не може да вижда или чува добре, тя може да се изплаши или обърка. През нощта е по-тъмно и по-тихо, отколкото през деня. Така че, ако котката ви има лошо зрение, тя ще мяука, за да получи помощ или утеха;

- Домашният любимец също може да не осъзнае, че мяука силно, защото не се чува добре. Свържете се с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро, ако подозирате, че вашето животно има сензорни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати