Предпазни мерки при астма

Предпазни мерки при астма

Астмата е често срещано хронично заболяване на бронхите. При него налице са пристъпи, които включват кашлица, задух, хриптене, напрежение в гърдите. Те се появяват при засилено физическо натоварване, както и при престой в обстановка със замърсен въздух. Възможно е също така астмата да напомни за себе си при силно емоционално разтройство.

Причините за астмата все още не са напълно ясни за учените, но се смята, че заболяването е свързано с ниското качество на въздуха, алергия към полените, алергия към животните, завишените нива на стрес и други. Фамилната обремененост също не е за подценяване.

След поставянето на диагноза астма, в зависимост от конкретния случай лекарят може да предпише необходими медикаменти. Необходимо е обаче и вземането на някои предпазни мерки, с които да намалите честото да пристъпите и да облекчите оплакванията, които ги съпътстват.

Отказът от цигари е една от забраните, която изобщо не е за пренебрегване. Тютюневият дим дразни бронхите, така че го приемете като един от основните си врагове. Избягвайте също така да стоите в затворени помещения, където други лица пушат.

По време на зимния сезон избягвайте да прекарвате дълго време близо до печки с въглища и камини. Когато излизате навън в студено време, носете шал, за да не вдишвате прекалено хладен въздух.

При излизане в по-топло време носете маска пред носа и устата си, ако имате съмнения, че въздухът около вас е замърсен. Избягвайте употребата на тежки парфюми, както и тестерите на натрапчиви аромати.

Ако готвите храни с тежко ухание, отваряйте прозорците или включете кухненския аспиратор.

Научете се да се освобождавате от напрежението бързо. Започнете йога, за да заучите лесни техники за релаксация.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати