Как да разберем дали имаме глисти?

Как да разберем дали имаме глисти?
Снимка: ezine.bg
06.10.2015

Глистите са паразити, които обикновено живеят в тънките черва на човек, но предизвикват нарушения в целия организъм. Те са доста неприятни, но когато са открити на време, те се лекуват напълно, като не нанасят трайни поражения на човешкото здраве.

Най-сигурните белези, че сме се заразили с глисти са рязката промяна в хранителните навици, а в по-късен етап загубата на тегло, уголемени лимфни възли, уголемен далак, уголемен черен дроб, както и леки анемии и кожни обриви. За щастие епилептиформени припадъци се характеризират само в най-напредналите стадии на болестта.

Глистите имат способността да мигрират из човешкото тяло, затова понякога симптомите може да са неясни. Задължително трябва да се изследвате за глисти, ако имате загуба на апетит, неприятен вкус в устата, повишено слюноотделяне, тежест в корема и позиви за повръщане. Не пренебрегвайте симптоми като главоболие, проблеми със съня, отпадналост, както и суха или влажна кашлица, която не се повлиява от лечение.

Най-сигурен знак за наличието на глисти в организма е повишението на СУЕ, в комбинация с лека анемия или завишение на еозинофилни левкоцити, които се виждат при направата на пълна кръвна картина и диференциална кръвна картина. Методът на проверка чрез залепване на тиксо на ануса са меко казано неинформативни.

Статията има само информационен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари