Как да прегледаме детето за въшки?

Как да прегледаме детето за въшки?
Снимка: ezine.bg
08.12.2015

Заразяване с главови въшки в детска възраст е често срещан проблем. За жалост тези неприятни гадинки се разпространяват доста бързо и шансът детето ви да се сдобие с тях, докато си играе с връстниците си е много голям. Ето защо е добре да проверяваме косите на мъничетата си за нашественици всяка седмица.

Преди да прегледате хлапето, разрешете внимателно косата му с гребен. Застанете на светло и започнете да разглеждате косата на малчугана кичур по кичур. Имайте предвид, че ако детето е с по-дълга грива, пощенето може да отнеме около 30 минути. Ето защо е добре да измислите някакво занимание, което да отвлича вниманието на мъничето и същевременно да го задържи на едно място.

Търсете яйцата на главовата въшка. Те изглежда като пърхот, но са силно прикрепени към ствола на космите. Отличават се с белезникав цвят и заоблена форма.

Проверявайте и за излюпени паразити. По-младите въшки са прозрачни, а по-възрастните-кафеникави. Те се прикрепят към космите с помощта на крачета. Ако при преглед бъде открита въшка, тя се отстранява веднага от косата на детето. След това незабавно трябва да се започне борба с паразитите посредством препарати.

Експерти алармират децата задължително да се проверяват за въшки преди началото на всяка учебна година. Така се намалява рискът хлапе, заразило се с неприятните гадинки по време на лятната ваканция, да ги предаде на останалите деца в училище.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари