Как да спрем кървенето от носа?

Как да спрем кървенето от носа?

Потичането на кръв от носа може да се дължи на травма в тази област, понижено атмосферно налягане, навлизане на чуждо тяло в носа, липса на витамин С и витамин К, както и на много други причини. При всички положения явлението не е никак приятно, а за мнозина дори е и стряскащо.

Ако изненадващо от носа ви потече кръв, седнете и се опитайте да запазите спокойствие, защото паниката може да влоши още повече положението ви. Наведете се напред и поставете пред себе си леген или друг съд, който би могъл да ви потрябва, ако кръвотечението се засили.

Не се опитвайте да легнете или да се наведете назад, защото така кръвта може да се стече към гърлото и да стане причина за задавяне. Набавете си тампон или марля. Ако разполагате с лавандулово масло или лек носен мехлем, можете да напоите тампона с него, след което да го поставите /но не изцяло/ в ноздрата, от която се стича кръвта. Дори и кървенето да спре тампонът се оставя още 1-2 часа.

Друг вариант е да се използва силата на студа. Според някои специалистите, докосването на ноздрата с кубче лед ще свие кръвоносните съдове, което пък ще доведе до по-бързото спиране на кръвотечението. Не всички лекари обаче намират този метод за приемлив.

След като кървенето от носа спре, най-добре отидете на преглед при личния си лекар. Дотогава избягвайте да се напрягате и си почивайте.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати