Какво е морска болест?

Какво е морска болест?
Снимка: ezine.bg

С термина морска болест се обозначава състояние, което се появява по време на път с плавателен съд. Предполага се, че явлението се дължи на раздразнение на вестибуларния апарат, което пък е причинено от плаването. Обикновено след слизането на суша проблемът отшумява.

Така наречената морска болест може да засегне хора на всякаква възраст и обикновено протича с оплаквания като световъртеж, гадене, повръщане, замайване, изпотяване, главоболие, пребледняване, отпадналост. В по-тежките случаи може да се наблюдава и стомашно разстройство.

За жалост, няма методи, които напълно да гарантират справянето с това неприятно състояние, но все пак са известни някои ценни практики. На първо място се препоръчва хора с такива слабости да бъдат настанявани в средата на кораб по време на пътувания. Същите не трябва да стоят до пушачи или помещения с отри миризми. От тях се изисква още да не преяждат и да не препиват преди или по време на път, защото това би могло само да им изиграе лоша шега.

Обикновено морската болест се облекчава с приема на някои хранителни добавки. Употребата на сладки бонбони за смучене или дъвки също помага. От помощ биха могли да бъдат и някои успокоителни техники за отвличане на вниманието от проблема. Ако по време на път се усещат много тежки оплаквания, които не отминават с времето, пациентът може да се консултира и с лекар, който да му предпише някои специални медикаменти.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати