След колко време се изчиства белият дроб?

След колко време се изчиства белият дроб?

Тютюнопушенето доказано е водеща причина за рак на белия дроб. Това се дължи на обстоятелството, че в тютюневия дим се съдържат повече от 4000 токсични субстанции, сред които най-опасната е катранът. Катранът се отлага в белите дробове, ограничавайки капацитета им, застрашавайки здравето и живота ни.

Добрата новина е, че отказването на цигарите не е мисия невъзможна и първите ефекти от прекратяването на вредния навик се усещат часове, след като сме запалили последната си цигара. До определен етап от живота дори е възможно пълно възстановяване.

Трябва обаче да подчертаем, че възстановяването е бавно и постепенно. След десет години тютюнопушене на белият ни дроб ще са необходими поне десет години здравословен режим без цигарен дим, за да се възстанови.

И ако премахването на натрупаните катрани в белите дробове става доста бавно, то подобряването на състоянието на лигавицата и извеждането на натрупаните в дроба и организма токсини става доста по-бързо.

Около 72 часа след като сте изпушили последната си цигара лигавицата на белия ви дроб се отпуска, нивото на въглероден монооксид в организма ви се нормализира, бронхите се разширяват и дишането се нормализира.

Този процес се подобрява непрекъснато и девет месеца след запалването на последната цигара се възстановяват ресничките, които са главна част от очистващия муко-цилиарен апарат. В рамките на една година белите дробове на хората, отказали цигарите, значително подобряват параметрите си.

Десет години след преустановяване на тютюнопушенето рискът от развитие на рак на белия дроб пада с 50 процента, а 15-20 години след отказването се смята, че рискът от белодробен рак се изравнява с този на хората, които не са запалвали цигара през живота си.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати