Колко трябва да е кръвното налягане?

Колко трябва да е кръвното налягане?
Снимка: ezine.bg

Кръвното налягане при хората има две стойности, които трябва да се движат в определени граници. Важно е да отбележим, че тези стойности не измерват две различни неща, а става дума за едно и също - налягането на кръвта в определена точка от тялото, но в два различни ключови момента.

Горната стойност на кръвното показва налягането в момента на сърдечния удар, а по-ниската кръвна стойност разкрива колко е налягането непосредствено преди следващия удар.

Разликата между двете стойности на кръвното е ритъмът не кръвотока. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-неравномерна и пулсираща е честотата, а оттам - и рискът за здравето.

Горната граница на кръвното (т.нар. систолично налягане) трябва да се движи в границите 120-140 като превишаването на тези стойности е сигнал, че артериите са изгубили своята еластичност или са блокирани от различни шлаки.

Според лекарите разликата между горната и долната граница на кръвното налягане трябва да се движи около 30-60, което ще рече, че долната граница на кръвното или т.нар. диастолично кръвно налягане трябва да бъде около 90-120.

Има хора, които поначало имат ниско кръвно налягане, което се движи в границите 60/90, но понижението на кръвното при хора, които до този момент са имали нормално кръвно налягане, може да бъде симптом на скрит инфаркт или недиагностицирано кръвотечение на вътрешни органи.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати