Защо е опасен ниският хемоглобин?

Защо е опасен ниският хемоглобин?

Хемоглобинът е протеинова съставка на червените кръвни клетки. Неговата функция е да пренася кислород до всички части на тялото. Стойностите на хемоглобина трябва периодично да се изследват, защото ниските нива на хемоглобин може да са индикатор за анемия. За ниски нива се приемат стойности на хемоглобина под 130 г/л за мъжете и 120 г/л при жените.

Когато подобни стойности бъдат регистрирани, е важно да се установи степента на анемия, което ще определи подхода на лекаря към лечението на болестта. Ниските нива на хемоглобин може да се коригират с помощта на подходяща диета с храни, богати на желязо, преливане на кръв и кръвни продукти, медикаментозно лечение и др.

Въпреки че според мнозина ниските нива на хемоглобин не са опасни, лекарите са категорични, че недостигът му може сериозно да увреди здравето. Освен това ниските нива на хемоглобин може да са индикатор за различни заболявания - гастрит, миоми, хемороиди, таласемия и др.

Нисък хемоглобин се открива при много бременни жени, но при тях не става дума за болестно състояние, а за изчерпване на желязото, съдържащо се в майчиния организъм, както и увеличен обем на кръв, което изисква прием на по-голямо количество желязосъдържащи храни и добавки.

В останалите случаи ниският хемоглобин може да сигнализира за лошо хранене и липса в дневното меню на храни, богати на желязо, както и на скрити кръвоизливи, дефицит на фолиева киселина или на витамин B 12.

От изключителна важност е анемията да не бъде пренебрегвана, а да бъдат установени причината за появата ѝ. В този случай лечението на анемия ще върви паралелно с това на лечението на първостепенното заболяване.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
11.09.2018 09:20
Защо е опасен ниския хемоглобин тук е казано добре. Искам да споделя, че знам едно растително средство Маоло което вдига и поддържа хемоглобина в норма ако се взема навреме преди да е паднал много и да се налага кръвопреливане. Дори ако е вече паднал на 110 трябва веднага да да започнеш да пиеш 3 по 2 капсули или 6 общо на ден поне 10 дена. Правиш си изследвания на кръвта и виждаш какво се получава. Не можеш да очакваш при хемоглобина скокове големи за толкова кратко време. Ако за това време си го качил от 110 наппимер на 117-118 е отлично. В този случай продължавате още 10 дни със същата доза. Отново кръв и преценяваш дали са ти добре резултатите и дали можеш да мислиш за намаляване на дозата. Аз бях на химиотерапия и хемоглобина ми. Падна първо до 97 и с Маоло постепенно го вдигнах до 118 и така изкарах всички химиотерапии без кръвопреливане. Казала съм го на много хора които са с нисък хемоглобин по други причини и всички са доволни. Виж друго в сайта за Маоло. Поздрави от Диана Боева
0
0