ezine.bg»Съвети»Какво да правя при рани в носа?

Какво да правя при рани в носа?

MarianaMariana
Джедай
1432764218
Какво да правя при рани в носа?

Раните в носа са изключително неприятни. Те могат да засегнат всеки от нас. Отличават се с изключителна упоритост, не се лекуват лесно и оздравяването от тях е досадно продължително.

Причините за появи на ранички в носа могат да бъдат най-разнообразни. Обикновено разраняването се предизвиква от неприятния навик, който почти всеки човек има, да си рови в носа с пръст. Възможно е в процеса нежната лигавица на носа да бъда разранена от нокътя.

Раните в носа могат да се появят след прекарано вирусно заболяване, при прекаляване с капки за нос, при херпес в носа, при сикоза, при травма или друго нараняване.

Успешното лечение на това неприятно състояние се определя преди всичко от добрата диагностика на причините за появяването му. Когато раната в носа се е появила в резултат на механично увреждане, тогава може засегнатата област да се маже два пъти дневно с масло от шипка.

В аптечната мрежа се продават и специализирани препарати, които са подходящи за лечение на язви върху лигавици.

В случай, че раните в носа са се появили в резултат на херпес, тогава лечението им се осъществява с помощта на цинков мехлем, тетрациклинов мехлем или противохерпесен мехлем.

Рани в носа, предизвикани от патогенни бактерии, трябва да се лекуват обезателно под лекарско наблюдение. Алтернативните методи за лечение на рана в носа са с помощта на пепел или намазване с вътрешния слой на яйчена черупка.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати