Как да пестим вода?

Как да пестим вода?
Снимка: ezine.bg
26.01.2016

Водата е онази живителна течност, която стои в основата на живота. Но по-малко от 1 процент от водата на Земята може да се използва за пиене, ето защо е изключително важно да пестим питейната вода.

Няма да повярвате колко много вода може да спестите ако промените малко навиците си и внесете леки промени в банята и кухнята си. Едно от първите неща, които може да направите, е да спирате водата, когато си миете зъбите или се бръснете. Старателно затваряйте кранчетата на смесителите.

Ако забележите, че капят, ги подменете възможно най-бързо, защото капка по капка може да изгубите повече от 10 л вода дневно. Същото важи и за течащата тоалетна, в която само за денонощие могат да изтекат повече от 100 л чиста вода.

Заложете на тоалетно казанче с два режима на работа, което позволява при по-малки нужди да се използва съответно и по-малко вода. Ако не желаете да подмените тоалетното казанче, то може да сложите в него две бутилки минерална вода или тухли, които да ограничат обема, съответно количеството на водата, която събира и ще изразходва, когато натиснете копчето.

Къпането и накисването във вана е истинско удоволствие, но взимането на душ ще ви спести поне 1500 литра вода седмично. Спестената вода може да е още повече, ако вместо обикновен душ, монтирате подвижен икономичен душ тип слушалка.

Заложете на миялна машина и пералня от висок клас, които ще почистват съдовете и дрехите ви без предварително накисване и с по-малко вода. Препоръчително е пералнята машина да е с предно отваряне, а не с горно, защото машините с преден люк използват до 33 процента по-малко вода.

Онези от вас, които живеят в къща, и поддържат двор или зеленчукова градина, които имат нужда от поливане, е добре да помисля за домашна пречиствателна станция. Тези станциии филтрират водата от миялната, пералнята и банята, привеждайки я във вид, подходя за поливане на двора и градината. Добро решение е също издълбаването на кладенец.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари