Как се почиства ръжда?

Как се почиства ръжда?
Снимка: ezine.bg

Дори и най-съвременните материали, които се използват в дома, не са застраховани от появата на ръжда. Ръждата обаче отдавна не е бич за старателната домакиня, която крие в латексовата си ръкавица няколко хитри трика за премахването ѝ.

Почистването на ръждясали домакински съдове е оправдано единствено и само ако те са произведени от качествен чугун, защото само тогава усилията си струват. В този случай трябва да запретнете ръкави и да отстраните максимално ръждата с помощта на твърда четка или тел.

Може да накиснете съдовете предварително в разтвор, приготвен от вода и бял оцет в съотношение 1:1.

Почистването на ръжда от повърхностите в банята може да стане с помощта на сода бикарбонат и мека гъба. Ръждясалата повърхност трябва да се почиства внимателно, защото содата е абразивна и може да надраска повърхността.

При по-упорити петна може да обработите повърхността предварително за около 10-ина минути и след това да изтриете със суха кърпа.

Почистващото действие на содата може да се усили с помощта на лимонов сок. След като сте почистили банята е добре да обработите повърхностите с содев разтвор, за да предотвратите повторната поява на ръжда.

По-малките предмети, които са засегнати от ръжда, могат да се накиснат в купички с оцет. Щом ръждата падне, извадете предмета от оцета, изплакнете го с хладка вода и го подсушете.

Оцетът върши работи и при почистване на по-големи повърхности. Той се нанася равномерно, търка се леко, след това се изплаква и подсушава. Освен с чист, неразреден оцет, може да премахнете ръждата и със смес от оцет и лимонов сок в равни пропорции.

Петната от ръжда върху плат се премахват със сок от лимон. Петното се полива с неразреден сок, покрива се с кърпа и се глади. Процедурата се повтаря няколко пъти, до пълното премахване на петното.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати