Какви са симптомите на подагра?

Какви са симптомите на подагра?

Подаграта е заболяване, което се свързва с повишеното ниво на пикочната киселина в кръвта. Само по себе си това явление води до отлагане на кристали около ставите. Най-предразположени към проблема са пациенти, злоупотребяващи салкохолните напитки, и най-вече бирата.

Като други рискови фактори за обострянето на проблема лекарите посочват още затлъстяването, обилното и редовно похапване на храни, богати на животински протеини.

Сред най-силно изразените симптоми на подаграта са силната болка в палеца на крака, подуване на ставата на съответния пръст, зачервяване в проблемната област, туптене, локално покачване на температурата и др. В много от случаите тези оплаквания се започват да тревожат пациентите през нощта, а на сутринта притихват. През следващата нощ обаче кошмарът може да се повтори.

Сред останалите симптоми, които подсказват за проблема, са появата на белтък в урината. Не е изключено също така пациентът да долови болезненост в областта на пояса. Налице е и увеличено съдържание на пикочна киселина в кръвта.

Ако забележите зачервяване в областта на палеца на крака, придружено с остра и продължителна болка, безпричинен оток, проблеми при движение на ставата, задължително се консултирайте с ревматолог.

Обикновено подлагането на специална диета указва благоприятен ефект върху организма и понижава простъпите на подагра. В някои случаи се назначава и медикаментозно лечение.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати