Заразен ли е пърхотът?

Заразен ли е пърхотът?

Пърхотът е често срещан проблем на кожата на главата. При него се наблюдава засилено отпадане на мъртви клетки от повърхностния слой на скалпа. Налице са малки белезникави люспички, които започват да падат като снежинки, когато прокарвате пръсти през косата си, а друг път се забелязват дори без да докосвате областта на главата си.

Пърхотът е разпространен както при мъжете, така и при жените, а причините за появата му невинаги са ясни. Все пак се предполага, че са състоянието допринасят стресът, хормоналните промени, употребата на неподходящи измиващи продукти, замърсена околна среда, занижения имунитет, небалансираното хранене. Много често обаче пърхотът се причинява от гъбички.

Един от честите въпроси, които хората си задават по отношение на пърхота е: Заразен ли е той? За жалост обаче учените не могат да дадат категоричен отговор на този въпрос. Въпреки това те предупреждават при наличие на пърхот, да се спазва отлична хигиена и да не се използват чужди вещи.

Набавете си свои собствени кърпи, гребени, уреди за оформяне на косата. Перете и почиствайте често вещите си. Спете на една и съща възглавница и сменяйте калъфката си често. Носете само свои шапки и не давайте своите на други хора.

Имайте предвид също така, че независимо дали пърхотът е заразен или не, той трябва да се лекува. Ако състоянието е сериозно, не се обръщайте към фризьор, а към дерматолог.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати