Какви са симптомите при камъни в жлъчката?

Какви са симптомите при камъни в жлъчката?
Снимка: ezine.bg
03.04.2017

Камъните в жлъчката, както подсказва самото наименование, представляват по-малки и големи камъни в жлъчния мехур или в жлъчните пътища, които се образуват в резултат на различни смущения в обмяната на веществата.

Камъните в жлъчката се разделят на 2 основни групи – пигментни и холестеролови. Холестероловите камъни са около 80% от всички камъни, които се образуват в жлъчката. Те могат да бъдат единични с различна големина или по-малки, но много на брой. Пигментните камъни са малки и твърди, имат кафяво-черен цвят и достигат голям брой.

Симптомите при камъни в жлъчката са различни, но повечето болни се оплакват от два основни симптома – усещане за тежест и разтягане в областта на дясното подребрие; гадене и лош вкус в устата. Тежестта се усеща най-вече след преяждане или след прием на мазни храни, пържени ястия, тлъсти места, газирани напитки, алкохол, шоколад. Гаденето и лошият вкус в устата пък се усещат най-често сутрин след събуждане.

Много неприятен симптом са т.нар. жлъчни кризи, които се причиняват от грешки в диетата.

Характерни симптоми за жлъчна криза са силната болка, която се усеща в горната част на корема и се придвижва към дясното подребрие. Болката може да се разпространява към кръста и дори в дясната половина на гърба. Много често кризата настъпва нощно време и болните са изплашени и твърде неспокойни. Друг симптом е повишаване на температура, избеляване на изпражненията или потъмняване на урината.

При наличие на подобни симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, защото може да настъпят усложнения като възпаление на лигавицата на пикочния мехур, запушване на някой от каналите на жлъчката. Дългогодишното наличие на камъни в жлъчката пък е предпоставка за развитие на злокачествени образувания на жлъчния мехур.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари