Как изглеждат гъбичките по езика?

Как изглеждат гъбичките по езика?

Продължителната употреба на антибиотици са само един от факторите, които могат да станат причина за поява на гъбички по езика. Всъщност от гъбички по езика може да страда всеки, но за радост на засегнатите, неприятното състояние се лекува изключително лесно.

Един от първите симптоми за гъбички по езика е трайната сухота в устата, която може да усещате. Ако заедно с нея имате основания да смятате, че страдате и от лош дъх, е време да се обърнете към личния си лекар.

Обикновено гъбичките се проявяват като бял или жълт упорит налеп по езика, който трудно се премахва механично и отново се появява, независимо от опитите ви да се отървете от него.

Обикновено гъбичките или т.нар. Кандидоза са в резултат от патологично развитие на Candida albicans, попаднала в подходяща хранителна среда. Те лесно се предават от човек на човек и заболяването може да обхване всички членове на едно домакинство.

Важно е за отбележим, че гъбичките по езика, всъщност не се разполагат само там. Тези бели налепи, които се състоят от отпаднали епителни клетки, фибрин и гъбични хифи, се отлагат също така и по повърхността на устната лигавица, букалната лигавица, по твърдото и по мекото небце, по венците и по фаринкса.

Точната диагноза се поставя от лекар след направено микробиологично изследване. Лечението на гъбички по езика може да бъда както консервативно - с противогъбичен препарат, така и с помощта на народната медицина.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати