Как се лекува навехната ръка?

Как се лекува навехната ръка?

Навяхването на ръката е сред най-често срещаните травми, която се среща не само при активните спортисти, но и при битови травми. В общият случай навяхването възниква, когато ставата бъде екстремно усукана, сгъната или разгъната, както и при директен удар върху костите в областта на ставата.

Според тежестта на увреждането на ставата навяхванията могат да се разделят в три степени - леки, умерени и тежки. Независимо от тежестта е пепоръчително да потърсите лекарска помощ, за да сте сигурни, че става дума именно за навехнато, а не за нещо пукнато или счупено.

При леките и средните по тежест навяхвания е допустимо да се приложи домашно лечение, което обикновено се изразява в покой на навехнатото и прилагане на различни компреси.

При средно тежките навяхвания може да се приложи и обездвижване на китката с гипсова или друг вид шина за период от 1-2 седмици.

Когато навяхването на ръката обаче е тежко, то освен гореизброените мерки, задължително се прави впоследствие провеждане на физиотерапия, а в някои случаи дори оперативно лечение за възстановяване на целостта на скъсените връзки.

Домашното лечение на навехнато на ръката включва на първо място поставяне на студен компрес с лед, с чиято помощ да смъкнете отока в засегнатата област. Препоръчително е да редувате студен компрес с топъл компрес и да държите ръката в еластична превръзка или гипсова шина.

Добра идея е да подпомогнете оздравителния процес с приемът на храни и продукти с изразено противовъзпалително действие - като ястия с куркума, чай от лайка и др.

За лечение на навехната ръка могат да се прилагат компреси с оцет и студена вода, както и различни мехлеми със съдържание на арника, черен оман, лайка, салвия или екстракт от евкалиптово дърво.

При навяхване на ръката народната медицина препоръчва компрес с ориз - сварен и намачкан ориз се смесма с малко мед и се полага върху навехнатото място. Отгоре се слагат марля и найлонов лист. Компресът се държи през цялата нощ.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати