ezine.bg»Съвети»Какво е холестерол?

Какво е холестерол?

MarianeMariane
Джедай
143276367
Какво е холестерол?

Често може да чуете, че нещо съдържа твърде много холестерол или имате твърде високи нива на холестерол в организма, но да не сте напълно наясно с този термин. Ето защо ние сме тук, за да дадем отговор на въпроса какво е холестерол.

Най-общо казано холестеролът представлява стерол, който се открива в животинската тъкан. Там той съществува главно под формата на свободен (неестерифициран) холестерол, но може да се срещне и като връзка със свободни мастни киселини.

Ролята на свободния холестерол е да служи за прекурсор на стероидните хормони, в т.ч. естроген, тестостерон, алдестерон и жлъчна киселина, като тялото ни произвежда цялото количество холестерол, от което се нуждае.

Близо 85 процента от холестерола в тялото ни се произвежда от нас самите, а останалите 15 процента идват от храната. В зависимост от храната, която приемаме - може да се наблюдава високо или ниско ниво на кръвния холестерол (нивото на циркулиращия холестерол в кръвния поток).

Завишените нива на холестерол се свързват с наличието на атеросклероза или отлагане на плака, която стеснява, дори блокира кръвните пътища и може да стане причина за сърдечна атака или инсулт.

В организма съществуват два основни типа липопротеини, които работят в две противоположни посоки.

LDL липопротеините пренасят холестерола от черния дроб до останалата част на тялото и ако тяхното ниво е твърде високо, холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, затова LDL холестеролът се нарича още лош холестерол.

На другия край на полюса се намира HDL холестеролът, който е наричан също добър холестерол. Той пренася холестерола обратно от кръвния ток към черния дроб, където холестеролът бива преработен и елиминиран от тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати