Как да облекчим отока при херпес зостер?

Как да облекчим отока при херпес зостер?

Почти всички хора, които като малки са боледували от варицела, имат един скрит “подарък” от нея - вирусът херпес, който спи в ганглиите на нервите и при първа възможност се активизира под формата на болезнен обрив.

Обривът от херпес зостер може да засегне големи участъци от кожата на тялото и за разлика от неговата по-лека форма - херпес симплекс, който обикновено се манифестира с обрив на лигавицата на носа или върху устната.

При първите признаци на херпес е добре да се обърнете към личния си лекар, който да определи дали става дума за херпес зостер и да ви предпише адекватно лечение.

Стандартно се предпидват антивирусни лекарства от типа на ацикловир, зовиракс или ациклодтад, чиято задача е да се намали интанзивността на вирусната атака. Колкото по-рано почнете приема на проитвовирусните препарати, толкова по-ефективни са те.

Болките, които придружават херпес зостер, могат да се облекчат с помощта на нестероидни противовъзпалителни препарати, като ибупрофен, парацетамол.

В зоната на обрива може да се образува и оток, който допълнително да влоши общото състояние на човек. Затова на мястото на обрива могат да се полагат студени компреси - с лед или изстудена отвара от лайка.

Най-ефективното средство за облекчаване на отока при херпес зостер си остават различните антихистаминови препарати, които лекарят ще ви предпише.

Препоръчително е да избягвате да разчесвате мехурите, които ще се появят няколко дни след първите симптоми на вируса. За тях лекарите ще ви предпишат специални мехлеми с бактерицидно и успокояващо действие, които да предотвратят появата на бактериална инфекция като допълнително усложнение.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати