Как да се отървем от калинки?

Как да се отървем от калинки?
Снимка: ezine.bg

През последните няколко години у нас се завъдиха нов вид калинки. Става дума за калинки-алигатори, които са докарани от Китай, за да се борят с листната и щитовидната въшка в растенията. Една от неприятните последици от това е тенденцията да се заселват и в домовете на хората.

Въпреки че калинките безспорно са красиви и допринасят за изчистването на градината от вредители, тяхното присъствие в дома не е желателно. Отърваването от калинки обаче далеч не е лесна работа.

Първата стъпка е да минете дома си старателно с прахосмукачка, за да изсмучете максимален брой калинки. Не забравяйте след това да почистите торбичката на прахосмукачката. Ако забравите да го сторите, гадините най-вероятно ще изпълзят наобратно и ще наводнят отново дома ви.

Един от най-ефективните начини да се отървете от калинки е, като ги напръскате със сапунена вода. По този начин ще възпрепятствате възпроизвеждането им, което е ключово, ако искате да се отървете от тях завинаги.

В случай, че калинките не са чак толкова много може да залепите в близост до обичайните им местообитания тиксо с лепкавата страна нагоре. То буквално ще ги обере. След няколко смени на лепенките ще откриете, че все по-малко и по-малко буболечки се хващат.

Ако нито един от описаните до тук методи за отстраняване на калинки не е ефективен, може да се обърнете към специализираните магазини, в които ще ви препоръчат препарати за борба с пълзящи и летящи насекоми или да се доверите на професионалистите.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати