ezine.bg»Съвети»Канела

Канела

Канела

Канелата е една от често използваните подправки, която е не само чудесно допълнение към мляко с ориз, но и чудесно средство за лечение при раздразнен стомах, диария и метеоризъм. Често може да чуете, че канелата стимулира отделянето на стомашен сок.

В алтернативната медицина канелата се използва за лечение на настинки, грип и дори болезнена менструация. Канелата притежава антибактериално и противопаразитно действие, има свойството да понижава кръвната захар и затова се препоръчва като част от менюто на диабетици.

Освен като ароматна подправка, канелата намира широко приложение и в производствения сектор, където се влага в изработването на различни козметични и фармацевтични продукти, като пасти за зъби, води за уста, лосиони, сапуни и др.

Свойството на ароматната подправка да понижава кръвната захар и повлиява успешно на инсулиновата резистентност, която е в основата на диабет тип 2 е изключително ценно. В най-висока степен то се проявява при цейлонската канела, която се отличава с по-ниско съдържание на кумарин спрямо останалите видове канела.

В народната медицина канелата се използва за стимулант на храносмилателната система, защото много ефикасно повлиява при синдром на раздразненоното черво и стимулира стомашните сокове. Жабуркането с канела се използва за унищожаване на бактериите в устната кухина, които причиняват кариес и други заболявания на венците.

Смята се, че канелата е сред най-силните антиоксиданти в света и дори може да се използва за профилактика и дори лечение на някои злокачествени заболявания.

Ароматната подправка, която се добива от вътрешната част на кората на вечнозелени дървета от семейството на лавровите дървета, намира и широко приложение в кулинарията. Под формата на пръчици или ситно смляна подправка тя се използва за овкусяване на различни храни и напитки.

Ето, че вече имате цял куп причини да опитате мокачино с канела, придружено от любимия ни десерт - орехов сладкиш с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати