ezine.bg»Съвети»Какво представлява измерването на костна плътност?

Какво представлява измерването на костна плътност?

Какво представлява измерването на костна плътност?

С напредването на възрастта всички хора започват да губят от количеството костна маса в организма си. Това се дължи на факта, че костите стават по-малко плътни, с повече пори заради намаленото ниво на калций и други минерали.

Ако този процес е твърде изразен, може да се стигне до намаляване на плътността на костите или т.нар. остеопения, което от своя страна да доведе до повишаване на риска от възникване на фрактури.

Със задълбочаването на процеса остеопенията преминава в остеопорза, като през последните години се наблюдава истинска епидемия от остеопоза, която вече е третото социално-значимо заболяване, след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Затова рисковите групи за остеопения и остеопороза трябва регулярно да се подлагат на изследвания за измерване на костната плътност. Какво обаче представлява самото измерване на костната плътност, наричано от медиците дензитометрия.

Това е неинвазивен метод за оценка на риска от развитие на остеопороза, който се осъществява с помощта на специални рентгенови изследвания, скенер (компютърен томограф) или ултразвук за измерване на костната плътност.

Има няколко метода за измерване на костната плътност. Най-точният е е двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия или DEXA (Dual-energy X-ray absorptiometry). С този метод се измерва костната плътност на гръбначния стълб и тазобедрената става, като това изследване може да регистрира загуба на костна плътност дори по-малка от 2 %. Освен това при него се много малко количество радиация.

Разновидност на DEXA е SXA (Single-energy X-ray absorptiometry) или Единична енергийна рентгенова абсорбциометрия, която е подходяща за изследване на костната плътност на петата или предмишницата.

Друга разновидност на DEXA е P-DEXA или Периферно двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия, при която се измерва костната плътност на ръцете или краката. Тя е с по-малко приложение, защото на практика не измерва костната плътност на костите с повишен риск.

Друг метод за измерване на костната плътност е двойно фотонната абсорбциометрия или DPA (Dual photon absorptiometry, DPA), като при това изследване се използват радиоактивни субстанции и пациентите получават много ниски дози радиация.

Костната плътност може да се измери и с помощта на Количествена компютърна томография, което е разновидност на компютърната томография. Този метод не е сред най-използваните, защото е сравнително скъп, при него се използват по-високи дози радиация и е с по-малко точност от DEXA, P-DEXA и DPA.

Може би най-разпространеният метод за изследване на костната плътност е ултразвуковото изследване. Той е най-използван като скринингов метод за откриване на наличието на проблем.

С ултразвукови вълни се измерва костната плътност, не се използва радиация, безболезен е и бързо открива потенциални отклонения. Един от основните му недостатъци е, че с негова помощ не могат да се изследват именно онези зони, които са с най-висок риск от фрактура - гръбначния стълб и тазобедрената става.

За провеждане на измерване на костна плътност или т.нар. остеодензитометрия не се изисква предварителна подготовка. Има няколко изисквания, сред които да не се приемат добавки, съдържащи калций, поне 24 часа преди изследването.

Също така ако са извършвани рентгенови изследвания с контрастно вещество да са минали поне 10-14 дни от изследването, както и да няма дори минимална вероятност да сте бременна.

Измерването на костна плътност се провежда в специализирани радиологични лаборатории в клиники и болници. Пациентите просто трябва да легнат неподвижно по гръб на специална кушетка, докато апаратът сканира костите и измерва погълнатите радиационни вълни.

Времетраенето на изследването е между 20-45 минути, като единственият дискомфорт може да бъде причинен само от продължителното лежане неподвижно в една и съща полза. Резултатите от измерванията на костната плътност са готови в рамките на 2-3 дни.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати