Как да се справим с контракциите?

Как да се справим с контракциите?
Снимка: ezine.bg
18.05.2017

Раждането е един от най-важните моменти в живота на всяка жена - мигът, в който тя става майка. След девет дълги месеца, докато новият живот се е развивал в корема на майката, идва моментът той да излезе на бял свят и това далеч не е толкова лесно или безболезнено.

Днес съществуват различни методи за обезболяване, но въпреки това се още много жени предпочитат да родят естествено, без помощта на обезболяващи медикаменти и др.

Най-болезнената част от раждането са контракциите, които подготвят тялото на жената за появяването на бебето на бял свят. Но как да се справим с контракциите, които стават все по-чести и болезнени с напредването на родовата дейност?

Дебело подчертаваме, че най-важното от всичко е да се отпуснете и спокойно да изчакате появяването на бебето. Много е важно да не се страхувате, да изгоните всякакво чувство на страх и паника от мислите си.

Съсредоточете се върху дишането, като обърнете внимание на ритъма на дишане. Вдишване, малка пауза и после дълбоко издишване. Целта е издишването да е приблизително три пъти по-дълго от вдишването, за да изпразните хубаво дробовете си от въглеродния диоксид.

Все повече болници допускат при родилките да има членове на семейството, които могат да ви помогнат да се справите с контракциите, като ви направят успокояващ масаж.

Масажът не трябва да бъде прекалено силен. Неговата цел е да изпрати сигнали до мозъка ви, които да се конкурират със сигналите за болка, които получава, понижавайки в процеса нейния интензитет.

По време на болезнените контракции се опитайте в максимална степен да се отпуснете, с мисълта, че болката съвсем скоро ще отмине. Не се борете с тялото си, а се опитайте да му съдействате на физическо и емоционално ниво.

Не се притеснявайте да поемате по малко вода между отделните контракции, като все пак не прекалявате с нейното количество. Ако някой около вас владее акопресура, може да се възползвате от това.

Прилагането на натиск върху определени точки от тялото не само ще намали напрежението, но и ще стимулира родовата дейност.

Движението, разходките, както и промяната на позицията могат да ви помогнат да се справите с контракциите до момента, в който не дойде време да започнете да напъвате, за да се роди бебето.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари