ezine.bg»Съвети»Как да се отървем от миризмата на мухъл?

Как да се отървем от миризмата на мухъл?

Как да се отървем от миризмата на мухъл?

Мухълът има специфична и много неприятна миризма, която няма място в нито един дом или офис. Затова и много домакини се питат как да се отървем от миризмата на мухъл.

Мухъл по правило се появява само в помещенията, в които няма достатъчно вентилация, затова е много важно стаите да се проветряват няколко пъти дневно подобаващо. Друга причина за появата на мухъл е, че масово домовете и къщите у нас нямат изградени системи за вентилация и това се усеща.

Още при първата следа от мухъл трябва да вземете адекватни мерки, защото отлагането само влошава проблемът.

На първо място трябва да се погрижите за добрата вентилация на дома. Проветряванията са задължителни по няколко пъти на ден. Проверете и почистете добре решетките на вентилацията, ако има такава. Не сушете пране вкъщи и оставяйте прозорците отворени при миене на под.

Не отглеждайте твърде много растения у дома, защото тяхната почва е иделана среда за развитие на плесен.

Следва и същинската битка с миризмата на плесен.

Трябва откриете нейния източник и да го неутрализирате. Може да става дума за стари дрехи, книги, други вещи и т.е. След това идва ред на почистването на мухъла, което трябва да се осъществи старателно.

Отлично средство за борба с мухъла и абсорбирането на миризмата от мухъл е сместа от вода и оцет в равни количества. В сместа се потопява гъба и се търка до отстраняването на всички следи от мухъл.

Може да използвате и чист бял дестилиран оцет.

При поява на мухъл върху дървени плоскости, най-ефикасно е използването на газ, каквато се продава във всяка железария.

Най-ефикасно е отстраняването на мухъл с белина, но този метод е приложим само върху непорьозни повърхности. При порьозни повърхности е задължително да разредите белината с вода или с вода и почистващ препарат, като препоръчителното съотношение е 1:16 и 1:10:20 при белина, почистваш препарат и вода.

Чудесно средство за отстраняване на миризмата от мухъл е хлебната сода. Тя може да се използва върху всякакви повърхности, но да предпочитане е да са непорьозни.

Лесно ще се отървете от миризмата на мухъл с помощта на кислородна вода. Тя не е подходяща за прилагане върху тъкани, защото има лек избелващ ефект.

Едва след щателното почистване и проветряване на дома може да помислите за ароматизатори за помещенията. Освен тях може да поставите на няколко места в помещението купички със сода, която ще абсорбира миризмата. Може да ползвате и котешка тоалетна с гранули, която също отлично се справя с миризмата на мухъл в помещението.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати