ezine.bg»Съвети»Как се прави варова мазилка?

Как се прави варова мазилка?

Как се прави варова мазилка?

Все още в много апартаменти и къщи се използва варовата мазилка, въпреки голямото многообразие от съвременни решения за вътрешни и външни стени. Една от причините за това, е че тя се полага сравнително лесно и не изисква кой знае каква поддръжка.

Първото нещо, което всеки уважаващ себе си домашен майстор трябва да знае е как се прави варова мазилка. Тук е моментът да уточним, че варова мазилка или варов разтвор се прави по два начина, в зависимост дали става дума за зидария или за измазване на стени и тавани.

Когато се приготвя варов разтвор за зидария, се смесват варова каша и пясък в съотношение 1:3. Като при този варов разтвор пясъкът се пресява през сита с големина на отворите поне 4-5 мм.

Когато става дума за вътрешни стени, варовият разтвор се приготвя по малко по-различен начин. Съотношението варна каша - пясък е 1:2 до 1:3, като прибавянето на повече вар ще направи разтвора по-пластичен и леплив, но може да стане причина за напукване на мазилката при изсъхване.

Гасената вар се разбива предварително във варел с малко вода и след това е прецедена. После кашата и пясъкът се разбъркват добре с гребло.

При полагането на външни варови мазилки, които са изложени на атмосферни влияния, се използват не просто варови, а вароциментови разтвори - от гасена вар, цимент и пясък, в съотношение 1:1:6 обемни части.

По правило първо се разбъркват сухите съставки, след което постепенно се добавя и водата. Задължително е в процеса на работа да ползвате маска за лице, за да не вдишате от фините варови частици и да работите само с гасена вар.

Една от най-добрите алтернативи на домашно приготвената варова мазилка е готовата суха варова мазилка, която се разрежда с вода съгласно упътванията на производителя.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати