Какво се усеща при инсулт? Симптомите какви са?

Какво се усеща при инсулт? Симптомите какви са?

Инсултът е едно от най-често срещаните животозастрашаващи състояния. Съществуващите инсулти се делят основно на два вида - хеморагични и исхемични, като исхемичните са най-често срещаните.

Говорим за исхемичен инсулт, когато не се наблюдава кръвоизлив в мозъчната тъкан, а вследствие на запушване на кръвоносните съдове, до определени части на мозъка не достига достатъчно кислород и кръв, което води до отмиране на мозъчни клетки.

Близо 85 % от диагностицираните инсулти са исхемични и се дължат на блокажи, предизвикани от съсиреци или мастни отлагания по съдовете, причинени от висок холестерол.

При хеморагичен инсулт се наблюдават кръвоизливи в мозъка, обикновено предизвикани от разкъсвания на кръвоносни съдове.

И двата вида инсулт обаче са предшествани от сходни, лесно разпознаваеми симптоми, които всеки трябва да знае.

Следете себе си и близките си първите симптоми на инсулт, защото навременната диагностика и лечение могат да спасят човешки живот.

Един от най-лесно разпознаваемитесимптоми на инсулт е силното главоболие, което не се повлиява от аналгетици. Често то е придружено от замъглено зрение на едното или двете очи, световъртеж и затруднения с координацията.

Друг симптом на инсулта може да бъде изтръпването на лицето, ръка или крак, като характерно е изтръпването на крайниците от едната страна на тялото.

Симптом на инсулт е също забавеният или неразбираем говор, проблемите с ходенето, силно влошен почерк при писане, както и нееднаквата реакция на мускулите на двете половини на тялото.

Ако вие или ваш близък има един или повече от изброените симптоми, не се колебайте, а незабавно потърсете лекарска помощ.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати